Каква е разликата между колариум и солариум

Какво представлява Колариумът?

Колариумът е комбинирано устройство, което съчетава в себе си действие, подобно на солариум за придобиване на тен, с ползите от колагеновата светлина, за стимулирано производство на колаген и витамин D. Колариумът използва специални UV лампи, които имитират ултравиолетовата светлина, излъчвана от слънцето, предоставяйки полезните й свойства, но  в контролирана и безопасна среда. Така те са подходящи и за компенсиране на недостига на естествена слънчева светлина, особено през зимата или в климатични условия с по-слабо слънцегреене, както и за подготовка преди почивка на плажа или просто за лично удоволствие и като естетична процедура.

Какво представлява солариумът?

Солариумът е също устройство, източник на ултравиолетова (UV) светлина, който се използва за придобиване на по-тъмен тен. Той е сходен с колариума, като основната разлика между тях е, че солариума използва по-ниска интензивност на UV светлината и по-широка гама от светлинни спектри, включително и UV-A и UV-B лъчи.

Солариумите също предоставят за търсещите слънчев загар, контролирано и предвидимо излагане на UV светлина, което да предизвика постигане на желания тен.

Какви са основните разлики между солариум и колариум?

Вид на излъчваната светлина: Разликата между солариума и колариум, както казахме, се изразява в типа излъчвана светлина. Солариумите използват по-широк спектър от ултравиолетови лъчи, включително и UV-A и UV-B, докато колариумите генерират главно UV-B светлина. Лампите в солариума излъчват в синият спектър, тези на колариума излъчват в розово-червеният светлинен спектър. Именно той стимулира производството на колаген, еластин и хиалуронова киселина и синтеза на витамин D.

Интензивност на излъчването: Солариумите излъчват светлина с по-ниска интензивност в сравнение с колариумите, което може да означава, че е необходимо по-дълго време за постигане на същия ефект на потъмняване на кожата.

Ефективност: Въпреки че и солариумите, и колариумите могат да постигнат потъмняване на кожата, те могат да имат различна ефективност за различни типове кожа.

Какви са ползите от колариума?

Все повече се говори за ролята на колариумите при справянето с дефицита на витамин D и колаген, както и за ролята им за намаляване на телесното тегло. Действително светлината, излъчвана в колариума не само стимулира производството на витамин D, но подобрява метаболизма на фибробластите и така засилва синтеза на колаген, еластин и хиалуронова киселина, отговорни за красотата ни.

Нека обобщим ползите:

Подпомагане на производството на витамин D: Ултравиолетовата B (UVB) светлина, излъчвана от колариума, стимулира кожата да произвежда витамин D. Витамин D е важен за здравето на костите, имунната система и редица други функции в организма. Когато кожата е изложена на UVB лъчи, тя произвежда предвитамин D3, който по-късно се превръща в активен витамин D3 в организма.

Анти-ейдж ефекти: Колариумът насърчава кожата да произвежда повече колаген, което води до намаляване на бръчките и до подобрена еластичност.

Бързи резултати – перфектен тен: Колариумът може да предложи по-бързи резултати от слънцето и солариума, позволявайки постигането на по-дълготраен и по-равномерен тен за по-кратко време. Подобреният тон на кожата се дължи на повишеното производството на меланин, което й придава по-тъмен и равномерен цвят.

Поддържане на равномерен тен: Колариумът предоставя възможност за поддържане на бронзовия загар на кожата през цялата година, независимо от сезона или времето навън.

Подобряване на външния вид на кожата. Въздействието на колариума води до подобряване на текстурата на кожата, намаляване на появата на акне или пигментни петна, което придава по-здрав и свеж външен вид.

Спомага за лечение на кожни заболявания: В редица случаи се препоръчва от лекарите използването на колариум за лечение на определени кожни проблеми като псориазис, акне и екзема.

Повишаване на самочувствието: Получаването на по-тъмен тен може да въздейства на самочувствието и увереността във външния вид, защото се приема за привлекателно, а и придава на кожата по-жив и естествено здрав блясък.

Удобство и достъпност: За мнозина използването на колариум е по-удобно и достъпно в сравнение с честите посещения на плажа или излагането на слънце на открито, особено през зимните месеци или в региони с ограничено слънцегреене.

Релаксация и удоволствие: За мнозина, времето, прекарано в колариума, може да бъде момент на релакс и уединение, което има благоприятен ефект върху психическото и емоционалното състояние.

Минимални рискове от изгаряне: В сравнение с излагането на слънцето, използването на колариуми позволява контрол върху продължителността и интензивността на излагане, което свежда до минимум риска от изгаряне на кожата, като нежелан, но и опасен ефект.

Възможност за регулиране на наситеността на тена: С помощта на колариума потребителите могат да регулират времето, което прекарват под UV светлината, като по този начин контролират интензивността на тена съобразно с личните си предпочитания.

Подобряване на кръвообращението: Излагането на ултравиолетова светлина стимулира кръвообращението и поддържането на циркулационните процеси в тялото и стимулира регенерацията на клетките.

Естествен антидепресант: Точно както слънцето – известен антидепресант, ултравиолетовата светлина, излъчена от колариума, може да стимулира производството на ендорфини, серотонин и други невротрансмитери в мозъка, което води до подобряване на настроението и усещане за благополучие. За някои хора, използването на колариум може да бъде полезно в управлението на симптомите на сезонна депресия, която се влияе от липсата на слънчева светлина, като осигури допълнителен източник на светлинна енергия, подобна на слънчевата през зимните месеци.Ефектите от колариум терапията се разкриват незабавно след процедурата като подобрен външен вид и тонус на кожата, стегнатост и уеднаквяване на тена. Обаче може да се каже, че са с „удължено освобождаване“ поради продължаващия синтез на колаген и еластин и последващо подобряване на външния вид на кожата, което определя дълготрайността на резултата.

error: Content is protected !!