Остеопатия

Алтернативно лечение с остеопатия

 “Остеопатията – това е закон на духа, материята и движението!”
Доктор Андрю Стил

Какво е остеопатия?

Остеопатията представлява метод на лечение, насочен към борба с разнообразни заболявания, като не използва медикаменти, а се фокусира върху възстановяването на функциите на организма чрез различни масажни техники, приложени върху засегнатите органи.  Фундаментът на този физиотерапевтичен подход за лечение е заложен във вътрешните ресурси на човешкия организъм за самоизцеление. Когато се появи дисбаланс в работата на вътрешните органи, задачата на терапевта е да усили естествената способност на организма на пациента за саморегулация и възстановяване.

Предимства на остеопатията

Остеопатичната терапия е подходяща за хора от всяка възраст и състояние – от новородени до възрастни, независимо от тяхното здраве. Тя може да помогне при различни медицински проблеми, свързани с болка и дисфункция. Терапията може да помогне и при други заболявания и състояния, като се насърчава цялостното благосъстояние и възстановяването на тялото и ума.

 • Отсъствие на възрастови противопоказания
 • Лечение на болести на различни стадии и профилактика на заболяванията
 • Безмедикаментозната терапия
 • Не оказва негативно въздействие на другите органи в процеса на лечение
 • Главоболие и мигрени
 • Болка в гърба и врата, хронична умора, фибромиалгия
 • Дихателни заболявания като астма и синузит
 • Заболявания на опорно-двигателния апарат като артрит, ишиас, сколиоза и други
 • Нарушения в централната нервна система като депресия, панически атаки, безсъние и други
 • Невроваскуларни и имунни нарушения
 • Заболявания на съединителната тъкан като ревматоиден артрит
 • Спокойствие за бебета с колики
 • Облекчаване на остра болка и хронични заболявания
 • Управление на стреса и проблемите с психичното здраве
 • Справяне с дългосрочните ефекти на Covid и хроничната умора
 • Разрешаване на проблеми, които не се отговарят на други методи на лечение

Алтернативна медицина

Остеопатията е метод, който се насочва към коренните причини за здравословните разстройства и се отличава с изключителна ефективност и безопасност. За разлика от мануалните масажи, които използват механични техники, остеопатията представлява метод с минимално физическо въздействие върху тялото, работейки върху “вътрешния свят” чрез фини и деликатни докосвания, които обаче достигат до реални и бързи резултати.

Основни раздели на остеопатията

Краниосакрална остеопатия

Краниосакралната терапия представлява интеграция на лечебните практики от Изтока и Запада, включително кинезитерапията. Този холистичен подход обхваща взаимодействието между ума, тялото и духа, като цели да подпомогне широк спектър от заболявания, насърчавайки здравето и чувството за благосъстояние. Човешкото тяло разполага със значителен присъщ лечебен потенциал, който обаче може да бъде нарушен или изтощен от наранявания, заболявания, травми и стрес. Тези сили се изразяват чрез ритмични движения в тялото.
Действията при краниосакралната терапия са изключително нежни и леки, което я прави типичен представител на “леките терапии”. Тя се стреми да постигне сериозни ползи за здравето чрез безопасни и деликатни интервенции. Това прави терапията подходяща за хора от всички възрасти, включително бебета, деца, бременни жени и възрастни, и може да бъде ефективна както при остри, така и при хронични случаи на заболявания. Често тя може да разреши проблеми, които не са отговорили на други методи на лечение, като предлага дълбок и трансформиращ процес на възстановяване. Краниосакралната терапия е лека и неинвазивна мануална техника, при която терапевтът докосва много деликатно черепа, опашната кост и гръбначния стълб, за да възстанови нормалната ритмика на тялото. Този процес на “дишане” на тялото помага на жизнените енергии да преминават безпрепятствено през него. Ключов аспект в биодинамичната краниосакрална терапия е възстановяването на баланса и равновесието на жизнените сили, които контролират моделите на болестите в тялото и ума. Този метод е основан на работата на д-р Джон Ъпледжър, който обяснява влиянието на краниосакралната терапия върху естествените ритми на различните системи в тялото. Краниосакралният терапевт използва своите фини палпаторни умения, за да “прочете” историята на тялото и да идентифицира местата, където е възникнал дисбаланс. След това той следва естествените приоритети за изцеление, които се определят от собствената физиология на тялото.

Фасция
Фасцията е взаимосвързана обвивка, която прониква всяка структура в тялото – от кости и мускули до органи, кръвоносни съдове и нерви. Тя предоставя структурна цялост и свързаност в цялото тяло. Фасцията играе ролята на комуникационна система, свързваща сензорните нерви и автономната нервна система, и запазва спомени за наранявания и травми, както и носи емоционално напрежение.

Гръбначен стълб
В същността си, гръбначният стълб е основен елемент за опазване на общото здраве и благополучие на човека. Подкрепянето на здравия му функциониране чрез правилна позиция, поддържане на активност и грижи за мускулатурата и структурите около него е от съществено значение за предпазване от болести и за подобряване на качеството на живот.

Множество от заболяванията на органите са пряко свързани със състоянието на гръбнака. Той е формиран от съединени помежду си прешлени, между които са разположени хрущялни дискове. Прешлените изпълняват ролята на опора, докато дисковете функционират като амортисьори, осигурявайки гъвкавостта и подвижността на гръбнака.

От гръбначния мозък се разпростират нервни влакна, които свързват всеки участък от тялото и всички вътрешни органи. Гръбначният стълб играе роля в обменните процеси в тялото, като улеснява движението на течности като кръвта и лимфата, както и в циркулацията на гръбначномозъчната течност. Това помага за осигуряване на кислород и хранителни вещества до тъканите, както и за премахване на отпадъците и токсините от тялото.

При неправилна стойка се променя нормалната циркулация на гръбначномозъчната течност както в гръбнака, така и в черепа. Това води до нарушения в дейността на съответните участъци от гръбначния и главния мозък.

Гръбначните нарушения могат да предизвикат различни заболявания като остеохондроза, лумбаго, радикулит, ишиас, миозит, херния на Шморл, кифозис и сколиоза. Нарушеното изхранване на гръбначния и главния мозък може да доведе до нежелани колебания на вътречерепното налягане.

Процес на лечение
Здравето на човека е резултат от натрупването на всичко, което тялото е изпитало. Краниосакралната терапия цели да възстанови основното здраве, което е било нарушено и изтощено от тези натрупвания. Целта на лечението е да създаде терапевтично пространство, в което системата може да изрази и освободи натрупаните травми, напрежение и ограничения, като така се позволява възстановяването на основната мобилност, интегритет, здраве и жизненост. Шокът и травмата се натрупват в различни части на тялото и ума като естествена реакция на стреса и нараняванията. Те могат да изтощят и да пречат на ефективното функциониране както на психическо, така и на физиологично ниво. Те са основната причина за множество здравни смущения и е важно освобождаването от тях да бъде фокус на краниосакралната терапия.

Висцерална остеопатия

Висцералната остеопатия насочва лечението си към вътрешните органи в човешкото тяло. Тя е основно направление в остеопатията, насочено към възстановяване на работата на вътрешните органи, отстраняване на висцерални блокажи, дисфункции, сраствания, както и възстановяване след операции и други медицински процедури.

Остеопатът, благодарение на прецизни мануални техники, въздейства върху напрежението, което се създава на нивото на фасциите (мембрани като връзки), за да ги отпусне и възстановява свободата на движение и съседните му структури.

Нашият подход не е да лекуваме болестта, а да премахваме нейната причина, като по този начин стимулираме тялото да се самолекува.

Висцералната остеопатия се основава на прецизно и леко ръчно действие, с цел стимулиране на нормална мобилност, тонус и мотилност на вътрешните органи, свръзките им и тяхната съединителна тъкан. Тези нежни манипулации подобряват функционирането на отделните органи, системите на органите и структурната цялост на тялото. Благодарение на деликатните манипулации, този метод стимулира вътрешния ресурс на тялото за възстановяване на хомеостазата, като се избягва добавянето на нови щети и дезорганизация.

В допълнение към връзките, които съществуват между различните органи, има системи, които ги прикрепят към стените: това е фасцията. Тя прави възможно закрепването на вътрешните органи към мускулно-скелетната гръдна рамка и към коремната стена.

Например, по отношение на гръдната кухина, това са последните ребра, гръбначен стълб (гръбначния стълб гръбначна) и гръдна кост; а по отношение на коремната кухина това са илиачните кости, сакрума и опашната кост.

Също така, висцералната остеопатия има положителен ефект върху работата на урогениталната сфера, като помага на много жени да се отърват от хроничните болезнени процеси на нивото на матката, тръбите и яйчниците, а мъжете възстановяват силата и се отърват от хроничните възпалителни процеси в простатата.

Висцералната остеопатия оптимизира локалния кръвен поток и нервната регулация, позволяваща елиминирането на много хронични патологични състояния (холецистит, гастрит, колит и др.), дори и при инфекциозни условия в коремната кухина.”

Структурна остеопатия

Структурната остеопатия  един от най-важните раздели на остеопатията и изучава работата на опорно-двигателния апарат.
Остеопатията има способността да открие дори най-малките нарушения, които не винаги се осъзнават от човека, и да ги коригира своевременно, като взема предвид уникалните характеристики на организма. Освен това, остеопатът не само коригира вече настъпилите промени, но и открива източника на тези проблеми и го елиминира.

Основният терапевтичен ефект на остеопатията се състои в стимулирането на механизмите за саморегулация на тялото. 
Специализирани методи и тестове помагат в идентификацията на коренната причина за дисхармонията в работата на практически всички органи на тялото.

Често се случва фокусът на болестния процес да бъде на различно място от мястото, където се появява симптомът. По тази причина е от съществено значение да се намери истинската причина за заболяването и да се премахне цялата верига от патологични нарушения.

Структурната остеопатия е изключително ефективна за предотвратяване на заболявания и наранявания на опорно-двигателния апарат, за възстановяване на тялото след спортни тренировки, интензивни физически натоварвания, стрес и други физиологични състояния на организма, включително по време на бременност.

Сертификати

УСЛУГАЦЕНА
Остеопатична терапия – 90 мин.120 лв.

Екип от специалисти

При избора на екип избрахме само доказани специалисти във всяка област от услугите, които предлагаме.

Работата

Събирайки екипа, избрахме хората не само по дипломи и доказан опит, но и хора, които обичат работата си.

Сигурност

Защото държим на Вас и Вашето здраве, осигуряваме редовна дезинфекция на помещенията и уредите.

error: Content is protected !!