Фотоепилация

Каква е разликата между фотоепилация и лазерна епилация?

Какво представлява фотоепилацията?

Фотоепилация е метод за премахване на нежелано окосмяване, който използва интензивни светлинни импулси, за да унищожи фоликулите на косъма и така да предотврати техният растеж. Тази козметична процедура се извършва с помощта на специални устройства, наричани фотоепилатори или светлинни лазери.

Ето как действа:

Принципът на действие на фотоепилацията е базиран на селективното абсорбиране на светлинната енергия от меланина – това е оцветяващият пигмент, който се съдържа в косъма и в неговия корен.

Когато светлината се насочи към косъма, тя се абсорбира от меланина, генерирайки топлина, която унищожава космения  фоликул. Този процес намалява или спира растежа на нови косми на местата на третиране.

Каква е разликата между лазерна епилация и фотоепилация?

Фотоепилация и лазерна епилация едно и също ли са?-

Нека отговорим на този въпрос.

Фотоепилацията и лазерната епилация не са едно и същото, въпреки че и двете се използват за обезкосмяване. Те използват различни технологии и методи за постигане на сходен резултат.

Чисто технологично, интензивната светлинна терапия, известна повече като фотоепилация, използва широк спектър от светлинни вълни, генерирани от светодиоди във вид на бързи светлинни импулси, които се абсорбират от меланина в косъма и неговия корен, генерирайки топлина, която унищожава фоликула и предотвратява последващ растеж, както обяснихме по-горе.

Лазерната епилация използва монохроматичен, фокусиран лазерен лъч, който е насочен също към меланина в косъма. Светлината се абсорбира от този пигмент и се преобразува в топлина. Тази топлина всъщност унищожава фоликулите на косъма, които са отговорни за растежа му.

Как се прави фотоепилация?

Фотоепилацията се извършва с помощта на устройство, наречено фотоепилатор.

Етапи на процедурата:

 1. Първо се прави подготовка на кожата. Преди процедурата е важно кожата да бъде почистена и да не съдържа кремове, лосиони или други козметични продукти.
 • Поставят се специални защитни очила на пациента и на терапевта, за да се предпази зрението от светлинното въздействие.
 • Устройството се настройва индивидуално, в зависимост от специфичните нужди и цели и според типа кожа и косъм, като се регулира интензивността и дължината на светлинните вълни.
 • Самата процедура: Устройството се поставя върху кожата и се активира. Повечето съвременни фотоепилатори имат вградена системи за охлаждане, които предпазват кожата от прегряване и правят процедурата по-комфортна.

И това е всичко.

За обикновените фотоепилатори процедурата трябва да се повтаря периодично за постигане на дълготраен резултат. Това обаче, е проблем с решение – ще видите по-долу.

Какво се прави преди фотоепилация?

Преди фотоепилацията е важно да се подготви кожата, за да бъдат постигнати очакваните резултати.

Как да се подготвим за фотоепилация?

 1. Винаги на първо място е избягване на слънцето. Препоръчва се използването на слънцезащитен крем с висок SPF поне 4-6 седмици преди процедурата. Слънчевите изгаряния са фактор за повишен риск. Също е препоръчително са се избягват солариуми и продукти за тен, които могат да направят кожата по-чувствителна към светлинната енергия.
 • Бръснене на областта, която ще бъде третирана. Това помага за премахване на видимите косъмчета и позволява светлината да достигне по-лесно до фоликулите.
 • Избягвайте всички методи за отстраняване на окосмяване, които могат да изтеглят косъма от фоликула. Фотоепилацията третира точно корена, и ако косъмът е изтеглен предварително, процедурата може да бъде по-малко ефективна.
 • Проведете предварителна консултация с дерматолог. Това ще ви помогне да разберете дали фотоеполиращите процедури са подходящи за вас, както и да се определи правилната настройка на апарата персонално за вашата кожа и косъм.

Спазването на тези препоръки ще подготви кожата ви за успешна, ефективна и безопасна фотоепилация.

Кой тип кожа не е подходящ за фотоепилация?

Фотоепилацията обикновено е ефективна за всички типове кожа и не може да се каже, че има неподходящ тип кожа за процедурата, но има някои фактори, които могат да направят процедурата по-рискова или по-малко резултатна.

 • В по-тъмната кожа има повече меланин в косъма също, което може да доведе до повече абсорбция на светлина и повишен риск от нежелани ефекти, като пигментации например.
 • За сиви, бели или светли коси класическата фотоепилацията е по-малко ефективна, тъй като светлината по-трудно се абсорбира от тях, поради липсата на меланин – оцветяващият пигмент. Но този проблем намира своето решение в апаратите от ново поколение, достъпни вече и в България.

За това четете по-долу и проследете линка:

Какво е новото във фотоепилацията?

 • Производителите на устройства за фотоепилация постоянно извършват технологични подобрения с цел да направят процедурите по-ефективни, по-безопасни, по-безболезнени и по-комфортни, Това включва увеличаване на мощността и прецизността на устройствата, както и разработването на нови режими на работа, както и решаване на досегашни проблеми и ограничения.
 • Някои модерни устройства за фотоепилация са оборудвани със системи за адаптация към типа и цвета на кожата и вида косъм. Тези системи регулират интензивността на светлината, за да осигурят по-безопасна и ефективна процедура.
 • Модерните устройства позволяват третиране на по-обширни зони от тялото –  крака, гърди и гръб и то за кратко време.
 • За постигането на най-добрите резултати, се интегрират функционалности за определяне на подходящите параметри за въздействие на светлината за конкретния пациент.
 • Непрекъснато се провеждат изследвания и клинични тестове, за да се гарантира ефективността и безопасността на нови методи и устройства за фотоепилация.

И така стигнахме до новата придобивка на RONIQUE – апарата за фотоепилация Anthélia®.

 • Anthélia® е част от нова генерация професионални апарати за фотоепилация за перманентно премахване на нежеланото окосмяване;
 • Anthélia® е уникална апаратура с международен патент за третиране на всякакъв вид окосмяване – включително сиви, руси и бели косми, неизползвана в никой друг апарат досега;
 • Anthélia® е технологично ноу-хау на Eurofeedback – EFB Paris, гарантирано с клинични проучвания на френската лаборатория Dermscan;
 • Технологията притежава 26 регистрирани патента, както и сертификат ISO 13485!
 • Anthélia® няма аналог в света и е представена за пръв път в България от RONIQUE;
 • Премахва дори най-фините косъмчета;
 • Има изключително бързо действие;
 • При това с Анти-ейдж ефект;
 • Елиминира пигментни петна;
 • Може да бъде прилаган дори през летните месеци;
 • За всеки тип кожа и окосмяване.

Този апарат за фотоепилация решава много от досегашните проблеми и ограничения на епилирането.

error: Content is protected !!