Витамин D + колаген за тялото през зимата. Защо са важни и как да си ги набавим?

Витамин D и колагенът са два жизнено важни хранителни компонента, които стават още по-необходими през зимата. Най-общо казано витамин D е отговорен за здравето на костите и имунната система, докато колагенът поддържа кожата, ставите и съединителната тъкан в организма.

Какво представлява витамин D?

Витамин D е микроелемент, който играе ключова роля в различни аспекти на човешкото здраве. Той е най-уникалният сред витамините, защото може да бъде синтезиран от организма при излагане на слънчева светлина.

За кои функции и процеси играе роля Витамин D?

  • Отговорен е за здравето на костите, защото помага при абсорбцията на калций и фосфор от костната структура. Този процес ги поддържа здрави и е превантивен за различни костни заболявания, като рахит при децата и остеопороза при възрастните.
  • Отговорен е и за имунитета, като участва в правилното функциониране на имунната система и може да подобри ефективността ѝ в борбата с инфекции и възпаления и притежава антивирусни и противовъзпалителни свойства.
  • За здрави мускули, като благоприятства поддържането на тяхната сила и тонус.
  • Участва в превенцията на хронични заболявания. Има изследвания, които свързват недостига на витамин D с увеличения риск от сериозни хронични заболявания като диабет, болести на сърцето и рак на дебелото черво.
  • Подпомага нервната система и оказва влияние на настроението и когнитивните функции.

Как да го набавим?

Слънчева светлина: Най-добрият източник на витамин D е слънцето. За да поддържате подходящи нива на витамин D, включете в режима си прекарване на достатъчно време на открито.

Храни: Малко храни съдържат витамин D. Това са риба, яйца и пълномаслени млечни продукти. Можете да включите тези храни във вашата диета, особено ако живеете в региони с ограничено слънцегреене или сте в групи с по-висок риск от недостиг на този витамин.

Хранителни добавки: Нека не се лъжем – без тях вече не може. При необходимост обаче е препоръчителна консултацията със здравен специалист.

Колаген: Какво представлява колагенът и защо се нуждаем от него?

Колагенът е един от най-важните протеини в тялото. Той е основният градивен елемент на съединителната тъкан и се намира не само в кожата, но  и в сухожилията, ставите, ставните връзки, костите, стените на кръвоносните съдове и дори в роговицата на окото. Той предоставя структурна поддръжка на почти всичко тъкани и органи. Достатъчното съдържание на колаген е основна предпоставка за здраве и красота на кожата и тялото.

За какво е нужен?

За здрава кожа: Колагенът поддържа еластичността и стегнатият вид на кожата. С възрастта нивата му намаляват, което води до появата на бръчки и загуба на тургор.

За здрави стави: Колагенът е съставна част на съединителната тъкан, която покрива ставите и поддържа тяхната подвижност. Доброто ниво на колаген подпомага здравето на ставите и намалява риска от ставни заболявания.

За здрави коса и нокти: Колагенът  е отговорен за красивата коса и нокти, като подобрява тяхната структура и здравина.

За здрава мускулатура: Мускулите също съдържат колаген, който им придава сила, стегнатост и подпомага регенерация след физически усилия и тренировки.

За защита на вътрешните органи: Колагенът предоставя стабилизираща структура и защита на вътрешните органи, като например сърцето, бъбреците и черния дроб.

Как да го набавим?

Чрез подходящ хранителен режим: Някои храни съдържат колаген или негови съставни части. За да се поддържат подходящи нива на колаген в тялото, е нужно да включите в диетата си храни, които са богати на аминокиселини, необходими за синтеза на колаген, като например пуешко месо, риба, яйца и зеленчуци, животински бульони и хрян. Също така можете да консумирате храни, богати на витамин C, като цитрусови плодове и черен пипер, които подпомагат синтеза на колаген, особено в съчетание с куркума.

Чрез хранителни добавки. Освен това, съществуват и хранителни добавки с колаген, които могат да бъдат приемани обаче след консултация със здравен специалист, особено ако имате специфични нужди или заболявания, които изискват повече колаген.

Винаги трябва да помним, че здравословният начин на живот и балансиран режим на хранене, както и специфичните грижи за кожата, играят ключова роля за поддържането на общото ни здравословно състояние.

И още нещо!

Напоследък доста се говори за колариумите и тяхната роля в синтеза на колаген и витамин D.

Тази технология също се използва и за изгаряне на мазнини, и обичайно се асоциира с методите за поддържане на красива кожа и тяло.

И сега на въпроса:

Помага ли колариума за синтеза на витамин D и колаген?

Да. Колариумите могат да помогнат за стимулиране на синтеза на витамин D в кожата чрез излъчване на ултравиолетова (UV) светлина, подобна на тази от слънцето. Когато кожата се излага на UVB лъчение, тя произвежда витамин D. Както видяхме, Витамин D е важен за здравето на костите, имунната система и други биологични процеси в организма. Така че, излагане на UVB лъчението в колариумите определено може да помогне за синтеза на витамин D от тялото.

Научни изследвания показват, че селективната светлина, генерирана в колариумите при 633 nm, която е компонент на слънчевия спектър, насърчава клетъчната активност и регенеративните процеси и по естествен начин стимулира производството на колаген, подобрява усвояването на кислород от кожата, като така се засилва детоксикацията и се повишава капацитетът на дермата за задържане на влага.

RONIQUE има вече своя нов колариум, който за нас е друг начин да подпомогнем красотата и здравето на своите клиенти.

Уредът за тен има всички необходими функции за повишаване нивата на витамин D, при това са достатъчни само 20 минути!

Притежава UVA + UVB + CollaTan – Комбинирани лампи за тен и колаген в едно!

Тази комбинация осигурява и допълнителните предимства на колагеновата стимулация, оставяйки кожата успокоена и подмладена, без козметични дефекти.

Освен това, тази светлина е подходяща дори и за кожа с псориазис.

Тенът, който се придобива е с карамелено-шоколадово златист. Ние се подготвяме за зимата и предизвикателствата ѝ! А вие?

error: Content is protected !!