Какво не прави лазерната епилация – разбиване на митовете

Лазерната епилация се е превърнала в предпочитан метод за отстраняване на нежеланото окосмяване за много хора и поради високата си ефективност набира все по-голяма популярност. Този метод обаче често е свързан с недоразумения и митове, които обикновено се коренят в незнание или липса на информация.

Нека разгледаме някои от най-често срещаните митове и да разбием грешните представи за лазерната епилация, защото става въпрос не за какво да е, а точно за нашето здраве.

Първи мит – Лазерната епилация причинява рак

В действителност – Няма научни доказателства, че лазерната епилация може да причини рак. Лазерите, използвани в процедурата, са специално разработени да бъдат безопасни за кожата и разположените под нея органи. Те работят чрез насочване на светлинна енергия към фоликулите на косъма, без да проникват по-дълбоко в тъканните структури. Въпреки че лазерите използват форми на електромагнитно излъчване, това излъчване е различно от високоенергийното излъчване, което носи риска от рак, като рентгеновите лъчи или гама-лъчите.

Лазерните устройства за епилация използват светлина от видимият спектър. Това е много различно от високоенергийното излъчване, което може да повреди човешката ДНК и да предизвика рак.

В действителност, множество проучвания и клинични изпитания са показали, че процедурата е безопасна, когато се използва правилно от квалифициран и добре обучен специалист и на базата на настоящите научни данни, няма основание за тревога, че лазерната епилация може да причини рак.

Втори мит  – лазерната епилация причинява радиоактивно облъчване

Това е един от митовете, който се появява с особена сила в областта на естетичната медицина, но е важно да разберем разликата между лазерното облъчване и радиоактивното облъчване, за да го развенчаем. Защото наистина страхът има големи очи.

Лазерното облъчване е форма на електромагнитно излъчване, което генерира светлина от видимия спектър – инфрачервени или ултравиолетови лъчи. Тези лъчи в апаратите за лазерна епилация са концентрирани в определена дължина на вълната, която е насочена към меланина в косъма, за да го унищожи. Лазерите, използвани в епилационните процедури, са специално проектирани да бъдат безопасни за кожата и да не проникват дълбоко под нея. Затова казваме, че лазерната епилация не уврежда кожата и органите, тъй като на практика  не достига до тях.

Радиоактивното облъчване е процес, при който радиоактивни материали излъчват енергия във формата на частици или лъчи – радиоактивни частици и радиоактивни лъчи. Този вид облъчване е свързано с рискове за здравето при определени нива на лъчение и е различен от електромагнитното излъчване, като това от лазерите за епилация. Всъщност няма общо с него.

Така че отговорът на въпроса е: Не, лазерната епилация не причинява радиоактивно облъчване. Важно е да разбираме този факт, за да можем да вземем информирани решения относно нашето здраве и нашата красота.

Трети мит – Лазерната епилация уврежда репродуктивната система

Този мит е разпространен, но на практика няма убедителни научни доказателства, че лазерната епилация причинява увреждане на репродуктивната система на мъже или жени. По-горе изложихме част от доводите и доказателствата за това.

Ето някои факти, които трябва да се имат предвид, за да разберем напълно механизма на действие на апаратите за лазерна епилация:

Дълбочина на проникване. Отново казваме – лазерите, използвани за епилация, са проектирани да проникват само до определена дълбочина в кожата, достатъчна да достигне до фоликулите на косъма, но не и по-дълбоко до вътрешните органи или репродуктивната система. Лазерната светлина е контролирано насочена и не се разпространява из други части на тялото.

Освен това – процедурите по лазерна епилация са изпълнявани от обучени специалисти, които разбират как да използват безопасно оборудването и да следват протоколите за безопасност.

Четвърти мит – Лазерната епилация е постоянна и завинаги

Реалност: Въпреки че лазерната епилация е изключително ефективен метод за дългосрочно намаляване на растежа на косъм и неговото премахване, не винаги една или само няколко последователни процедури водят до перманентни резултати. Това зависи от редица фактори, като дебелина на косъма, вид и гъстота на окосмяването и редица други. За повечето хора са необходими допълнителни поддържащи процедури. Факт е обаче намаленото окосмяване, гъстотата и дебелината на косъма при всички случаи.

Пети мит – Лазерната епилация е напълно безболезнена

Всеки човек е различен и има различен праг на усещане и болка. Докато някои хора отчетат минимален дискомфорт, други могат да усетят леко парене или щипване. Сега сравнете това с други познати методи за обезкосмяване…Технологията обаче се усъвършенства и много съвременни лазери са проектирани така, че съвсем да минимизират болката.

Лазерът, който използваме в RONIQUE е от най-ново поколение и действа максимално безболезнено.

Шести мит –  Всеки лазер работи еднакво добре за всички

Факт: Различните типове лазери могат да бъдат по-ефикасни за различни типове кожа и косъм. Например, някои лазери работят по-добре за светла кожа с тъмна коса, докато други могат да бъдат подходящи за тъмна кожа. Има лазери, който са максимално ефективни за всеки тип кожа и за всеки вид окосмяване. Това са отново лазерите от ново поколение. Ние работим с такъв в RONIQUE.

Седми мит – Лазерната епилация е незабавна и бърза

Да, така е. Всъщност, макар че самата процедура може да отнеме от няколко минути до няколко часа (в зависимост от областта на прилагане), реалните резултати често се забелязват след няколко сесии. Това е така, защото косъмчетата имат различен етап на растеж и трябва да бъдат третирани според етапа. Затова обикновено са необходими няколко процедури. Така че, не може да се очаква само една процедура да реши проблема окончателно. Нека завършим така: Лазерната епилация е ефективен метод за отстраняване на нежеланото окосмяване, най-ефективният, познат до сега. Но е важно да разбираме процеса и да различаваме фактите от митовете, защото в крайна сметка можем да бъдем повлияни от тях при вземането на решения. И когато знаем само митовете, без да сме наясно с фактите, какви ще бъдат решенията ни? Отговорете сами.

error: Content is protected !!