b-moove, ICOONE, XBODY

Здравето – състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие

Световният ден на здравето 7-ми април, е професионален празник на работещите в областта на хуманната медицина. Тази дата е избрана съвсем не случайно. На нея през 1948 година е създадена Световната здравна организация.

Идеята на този ден е да се акцентира на човешкото здраве като условие за постигане на щастлив, ползотворен и удовлетворяващ живот. Отбелязването му е повод  да се насочи вниманието на световната общественост към съзнателни усилия за запазването му, като най-висша човешка ценност, защото то не е даденост.

1. Какво е здравословен начин на живот? Кои са неговите компоненти? Какво е съвременен лайфстайл?

Ето на тези въпроси трябва да си отговорим на този ден.

Буквалният превод на думата лайфстайл (lifestyle) от английски е „начин на живот“. Това понятие все по-активно навлиза в активният ни речник.

Лайфстайл са условията на живот на личност или група от хора, техните предпочитания и ценности, социални взаимоотношения, професионалната

реализация, типично поведение, ежедневни избори, мотивация, здравословни и потребителските практики, развлечения и интереси, които определят имено този начин на живот.

Понятието е въведено от д-р Алфред Адлер. Според него всеки човек има лично виждане за живота, резултат от натрупан опит, който се оформя като концепция в съзнанието. Уникално е за всека личност и определя функционирането й на тази земя. Лайфстайлът на всеки човек, се формира от индивидуални предпочитания, възможности, ценности и външни влияния.

2. И за да стане още по-сложно нека разгледаме някои от характеристиките на съвременния лайфстайл, които безспорно ни влияят и до голяма степен ни определят и моделират:

  • Бързина и удобство.  Всички ще се съгласим, че съвременният начин на живот е живот на бързи обороти. Хората се стремят да постигнат и получат повече за по-кратко време. Затова удобните и бързи методи за достъп до информация, храна, услуги и забавления са решаващи. Сякаш основния слоган на времето е: “Няма време!”
  • Технологии и дигитализация. Използването на иновативни технологии е основен аспект на съвременния лайфстайл. Хората зависят от устройства като смартфони, компютри и интернет за комуникация, работа, забавление и обучение.
  • Социални медии. Социалните медии до голяма степен диктуват модата, начина на мислене, дори морала и поведението. Хората използват онлайн платформи за свързване, споделяне на преживявания и поддържане на взаимоотношения, както и като средство за информация и за съжаление в много случаи дезинформация.
  • Перфектна визия. Съвременният лайфстайл е често свързан със загрижеността за външния вид. Създаването и поддържането на модерна визия налага повишена информираност и оттам идват високите изисквания към качеството и иновациите в продуктите и услугите.
  • Устойчивост и екологична отговорност. Осъзнатият човек търси начини да намали своя отпечатък върху околната среда чрез рециклиране, ограничаване на потреблението на ресурси и избор на органични продукти.
  • Глобализация.  Разнообразието и зачитането на уникалността са важни ценности, които се превръщат в стожери на обществото.

Списъкът съвсем не е изчерпателен. Съвременния лайфстайл, е динамичен и постоянно се променя под влиянието на различни фактори и тенденции. Така че, можем да очакваме неочакваното.

3. Здравословният начин на живот като част от съвременния лайфстайл.

Има все повече научни доказателства, които показват, че начинът ни на живот играе огромна роля за това колко здрави сме сега и колко здрави ще останем в бъдеще.

Световната здравна организация дава определение на здравето, което не е просто отсъствие на болест, а състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие.

Здравословен начин на живот са действията, които човек предприема, за да постигне и запази оптимално здраве, колкото е възможно по-дълго. Това включва поемане на отговорност за решения, действие или бездействие по отношение на собственото физическо, психическо и ментално състояние.

4. Ако искаме да водим здравословен начин на живот откъде трябва да започнем?

  • Първата стъпка винаги е осъзнаване. Следват промяна на мисленето и действие в правилната посока. Действието започва със създаване на правилни навици, защото навикът е втората ни природа. Тези навици, ще ни помогнат да постигаме резултати с минимални усилия, тъй като тялото ни обича да мързелува, а умът ни да блуждае или зацикля на едно място. Те ще ни се противят, затова създаването на правилни навици и превръщането им в рутина, стои в основата на всеки наш успех.
  • Здравословно хранене, разбира се! Ние отдавна вече сме наясно, че това какво ядем и пием, влияе на нашето здраве, не само по отношение на продължителността на живота, но и колко дълго можем да очакваме да живеем без да страдаме от хронични заболявания. Правилното хранене е един от базовите и най-важни елементи на здравословният начин на живот.
  • Активен начин на живот. Какво означава това?Поддържането на добра физическа форма, чрез физически упражнения и тренировки, ще трябва да станат съществена част от ежедневието ни. Има толкова много доказани ползи от упражненията, че дори не е нужно да говорим за тях.

И ако тренировките във фитнес залата не са вашето нещо, новите технологии предлагат алтернатива.

Например тренировка с b-moove.

Да, има такава. Тя активира 95 % от мускулите в човешкото тяло.

25 минутна тренировка с b-moove се равнява на 50 минути бягане, 40 лицеви опори и 100 коремни преси. При което, естествено, се горят излишни калории, укрепват се коремните мускули, оформя се талията, ремоделират се бедрата, целулита изчезва, кожата се стяга, ставите стават по-гъвкави и бонус – антистрес ефект, прилив на адреналин и ендорфин. Как ви звучи?

Друг перфектен метод за поддържане на добър мускулен тонус и укрепване на опорно-двигателния апарат за кратко време, с минимални усилия е XBODY. XBODY е електро-мускулна стимулация, която предизвиква мускулни контракции с помощта на електрически импулси. Благодарение на тях се постига натоварване на цялото тяло, предизвикващо много по-силно въздействие върху мускулните слоеве в дълбочина, отколкото традиционната фитнес тренировка. Резултатът е здраво и стегнато тяло. XBODY е едновременно тренировка, рехабилитация и извайване на мускулатурата, без натоварване на ставите и гръбнака и затова може да се използва за възстановяване след контузии, травми, операции или за редукция на теглото, корекция на стойката, оформяне на мускулния релеф, намаляване на целулита.

С XBODY това е възможно над 3 пъти по-бързо, отколкото с класическите тренировки, като се постигат резултатите от 90-минутна тренировка само за 20 минути – 2 пъти седмично. Напълно достатъчно, за видими резултати само след 10 тренировки.

И платформа, наречена ICOONE®.

ICOONE® се намесва при редица трудно решими медицински и естетични проблеми като целулит, бръчки, отпусната кожа, стрии, мастни натрупвания, белези, травми, мускулна атрофия, лечение на лимфедем и венозна недостатъчност. Списъкът е дълъг. И като допълнителен бонус – подобрява клетъчния имунитет. Създадени специално, за да подобрят качеството на живот, ICOONE® процедурите са напълно безвреден, неинвазивен и ефективен метод за поддържане на чудесно здраве и забележителен външен вид.

Какво следва?

  • Управление на стреса. Как се овладява тази неконтролируема сила, което ни връхлита или ни руши бавно, тихо и методично отвътре. Емоционалният стрес е основният виновник, пряк и косвен, за появата на много заболявания. Истината е, че всеки трябва да намери своя начин за справяне с това чудовище, което принципно е призвано да ни помага да оцелеем, но става такова, когато го оставим да ни държи в състояние на бойна готовност дни, месеци, години…. Емоционален контрол, реалистична представа за себе си, позитивна нагласа и приемане на житейските предизвикателства не като проблеми, а като възможности, определят успеха ни в управлението и контрола на стреса.

Какво още?

Любов към себе си.

Как звучи само! Тя е неразбираема за много хора, защото се приема съвсем неправилно като проява на егоизъм. Но как би могъл да си от полза за другите, ако не си полезен за себе си, ако си болен например?  Да се грижиш за здравето, красотата и благополучието си, всъщност е ключът към удовлетворяващ живот. Да обичаш себе си, означава да се приемаш такъв какъвто си, със своите недостатъци и прекрасни качества. Самочувствието ни зависи от това каква оценка си даваме като личност, външност и постижения. Само здрав и в кондиция ще си в състояние да постигнеш и разкриеш пълния си потенциал и да се насладиш на живота.

Но нека все пак не забравяме, че най-пълно реализираме себе си чрез любов към другите.

За да постигнем всичко казано по-горе е необходима още какво?

Правилна настройка на ума. Тя е друг аспект на здравословния начин на живот. Съвсем немаловажен. Всъщност основополагащ.

Всичко се случва в умовете ни. Ако менталната ни нагласа е за постигане на успех, ще бъдем успешни. Работете върху това да разработите своята собствена визия за бъдеще, което ви вълнува и вдъхновява и фокусирайте ежедневните си задачи върху тази визия. Препятствията и съмненията са само част от пътя и са неизбежни. Те не бива да ни отклоняват от него. Когато поемем контрол над мислите си, ние подобряваме значително и живота си.

Балансиран живот

Вътрешен баланс,  духовно равновесие и спокойствие са трудни за постигане. Но са наша отговорност. Когато сме отворени към нашата креативност и уникалност, е много по-лесно. Доверете се на вътрешното си знание, което наричаме интуиция и слушайте гласа на съвестта си. Те винаги знаят посоката. Дори и да сгрешите, неуспехите са само стъпало към успеха. Те ни показват как не се получава и ни карат да намираме други начини, т.е. развиват нашата креативност.

Образование, самообразование и личностно развитие – неразделна част от съвременния лайфстайл. Човекът е любознателен. Естествено се стреми към постоянно усъвършенстване и придобиване на нови умения и знания, както и към развиване на своя потенциал в различни области. Това трябва да се превърне в естествен стимул и житейска философия, защото е част от баланса, за който говорихме. Знанието е сила за живот в пълнота.

Всички ключови аспекти от нашия живот се преплитат и взаимосвързват, като си влияят взаимно. Ако не създадем за себе си удовлетворение във всяка една област от живота ни, никога не можем да бъдем истински балансирани в хармония и да живеем вдъхновен и вдъхновяващ, щастлив и пълноценен живот.

Ако сега си търсите оправдание, помнете – това точно са местата, в които планирате да останете на посредствено ниво. Животът ви е във вашите ръце! 🙂

error: Content is protected !!